Det var ikke alle på Bakkebø som hadde mulighet for å reise hjem på ferie. For disse ble det satt i gang ferietilbud lokalt, i form av små turer og utflukter.
MENY
1. Behovet
2. Badeturer og kjøreturer
3. Gulstua og Rødstua
4. Feriehjem på Eigerøy
5. Klipperturer
6. Sommertur til Alstor Hotell
BEHOVET
Det var ikke alle klientene på Bakkebø som hadde tilbud om hjemreise når sommeren nærmet seg. Årsaken kunne være at klienten ikke hadde noen å reise hjem til, eller at hjemstedet lå så langt borte at det ble for kostbart.
I Bakkebø Nytt beskriver Kiss Tveit forholdene for sommeren 19561:
«2. juli reiser de av våre barn som får komme hjem på sommerferie. De fleste blir alltid tilbake på Bakkebø og får sin sommer her. I år er vi heldige som har de fine sommerhyttene i Revsdalen. Det skal nok bli stas å få pakke kufferten sin og få reise på ferie dit. Og ellers lokker jo badestranden, plaskedam og bilturer til heis.»
Det kommer tydelig frem at behovet for lokale ferietilbud var stort når «de fleste» ble igjen på Bakkebø.
Turene gikk til steder i Egersund, langs Jæren, og helt til Stavanger. Selv de yngste og de mest pleietrengende klientene kunne delta på korte turer.
For de klientene som fungerte godt nok til det, ble det også arrangert turer til andre steder i Norge. For eksempel var klientene på Lysgården på campingtur på Sørlandet i 1971.
BADETURER OG KJØRETURER
Badeturer var blant de enkleste sommeraktivitetene å gjennomføre i lokalområdet. De gikk gjerne til Grunnesund eller Skadbergsanden på Eigerøy, eller til Sannarnes på Hellvik.
Det ble også arrangert bussturer til ulike destinasjoner. Bakkebø disponerte egne busser, som ble kjørt av ansatte. Turene kunne være lokale, men gikk også til Stavanger og langs Jæren.
GULSTUA OG RØDSTUA
Rundt 1950 bygget institusjonen to små feriehytter, finansiert med en pengegave fra Fearnley & Eger i Oslo. Hyttene fikk navn etter fargene de ble malt i – ei gul hytte og ei rød hytte.
Hyttene ble bygget i Revsdalen, like ved Langevann, og lå dermed svært nær institusjonsområdet. De to små hyttene gav klientgrupper mulighet for små ferieturer, sammen med en ansatt
Hyttene kunne også brukes av familier som besøkte klienter på Bakkebø, slik at de fikk en liten familieferie utenfor institusjonen.
FERIEHJEM PÅ EIGERØY
Bakkebø overtok tidlig på 1970-tallet to eneboliger på Eigerøy, som hadde tilhørt forsvaret. Den ene ble tatt i bruk som bolig for ansatte, mens den andre ble brukt som lokalt feriested.
Feriehjemmet lå ved sjøen på Midbrød, og gav dermed muligheter for både bading og fisketurer. Midler gitt fra tanteklubben i Stavanger sørget for innredning av hjemmet.
KLIPPERTURER
Det ble arrangert årlig tur til Lysefjorden der klientene fikk seile med klipper.
I Bakkebø Nytt får man innblikk i en av disse turene2:
«Sigval Bergesen i Stavanger innbød også i år til tur med Clipper, en innbydelse som ble mottatt av alle med den største begeistring. Ekstra vogner ble hektet på toget som går fra Egersund ca. kl. 10 på formiddagen, og så strålende vær som denne dagen har vi vel ikke hatt i hele år … Da de over 100 barn, først og fremst tatt ut blant dem som ikke hadde fått reise hjem på ferie i år, og de medarbeidere som måtte være med for å hjelpe til med barna, kom tilbake til Stavanger, var medlemmer av Tanteklubben igjen tilstede på bryggen og inviterte alle på deilig lapskausmiddag på en av restaurantene i Stavanger … Etter middagen sto busser ferdige til å kjøre alle fra restauranten til stasjonen. Som toppen på alle begivenheter kom Jernbanens musikkorps og fulgte med klingende spill fram til Bakkebøbarnas jernbanevogner.»
Det var rederiet som eide skipet som arrangerte båtturene, sammen med tanteklubben i Stavanger. Ofte var «tantene» med på turen og bragte med seg godsaker som is og kaker. De arrangerte også middag på restaurant eller hotell som avslutning på dagen.
SOMMERTUR TIL ALSTOR HOTELL
En annen fast begivenhet var turen til Alstor Hotell (senere First Hotel Alstor, revet i 2020) i Stavanger. Hotellet sendte hvert år innbydelse der alle klientene, og så mange ansatte som ønskelig, kunne komme på middag. Da leide institusjonen 4-5 busser, og hadde flere år et stopp på iskremfabrikken på Bryne, som inviterte alle på gratis is.
Fremme på Alstor ble middagen servert i spisesalen, på dekket bord. Hotellets orkester stod for underholdningen. Etter festmiddagen ble det vist film i et av selskapsrommene, med servering av frukt, is og brus. På hjemturen ble det ofte stopp på Sola flyplass for å se flyene komme og gå. Hele opplevelsen var en gave til institusjonen fra hotellet.
Tekstforfatter: Mona H. Aarsland (16.08.18)