VINTERSPORT

Når snøen kom var vintersport del av fritidstilbudet på Bakkebø. Dette gjaldt særlig skiturer til ulike steder. I tillegg var det vanlig med skøyteturer på Slettebøvannet og aketurer innen og utenom institusjonsområdet.


1. Skiturer til Sirdalen
2. Skikurs på Venabu
3. Skitur til Alfarheim turiststasjon
4. Skiturer til Stavanger Turistforenings hytter
5. Landsrenn i Holmenkollen


SKITURER TIL SIRDALEN

Sirdalsheiene var en mye brukt destinasjon for skiturer. På turene pleide klienter reise sammen med noen av de ansatte tilknyttet sin avdeling.

Skitur i Sirdalen. Foto: Bakkebø Nytt.

Skiturene ble også arrangert  for store grupper. For eksempel leide institusjonen Kveven pensjonat i Sirdalen i 5-6 uker i 1971 og 1972, fra februar til påske. Dette gav rundt 270 klienter både ferie- og skitur. I 1974 fikk 250 klienter tilsvarende tilbud.

SKIKURS PÅ VENABU

I 1967 finansierte Statens Ungdoms- og Idrettskontor (STUI) skikurs for 20 klienter på Venabu fjellstue (i dag Venabu Fjellhotell), ved Ringebu i Gudbrandsdalen. Dette skal ha vært verdens første skikurs for psykisk utviklingshemmede.

Skikurset varte en hel uke, med autoriserte skiinstruktører som tok seg av undervisningen. Det ble en suksess og ledet til flere lignende skikurs. Målet ble at alle institusjoner skulle få en ukes opphold på høyfjellet hver vinter.

Skikurs på Venabu Fjellstue. Foto: Bakkebø Nytt.

I Bakkebø Nytt fra 1972 omtales «den vanlige skituren til Venabu fjellstue», som gir inntrykk av at turene har blitt en etablert årlig tradisjon1.

SKITUR TIL ALFARHEIM TURISTSTASJON

Bakkebø ble tidlig på 70-tallet kritisert for at de mange turene de arrangerte bare var for «de beste» klientene2. Som respons ble skiturene deretter organisert avdelingsvis, der klientene reiste sammen med avdelingspersonalet.

Alfarheim Turiststasjon ble valgt som passende destinasjon for slike turer, med løyper og terreng tilpasset ulike ferdighetsnivåer.

Aking som vinteraktivitet – i lang rekke. Foto: Bakkebø Nytt.

I 1971 var det klienter fra Steingården, Østebygget, Ryggjagården, Bærumsgården, Solkroken, Rogalandsgården og Tyrigården som fikk reise. Til sammen var de 125 klienter, som reiste med avdelingspersonell og 2 idrettsledere. Hver avdeling fikk 3 overnattinger.

Turen beskrives i Bakkebø Nytt3:

«Etter ca. 2 timers busstur med kassettmusikk og godt humør, kom vi frem til hotellet til lunsj. Her måtte elevene forsyne seg selv, og det gikk utrolig fint. Mens avdelingspersonellet pakket ut tøy, prøvde elevene skiene – og mange av dem for første gang. Og på grunnlag av det de viste denne første økten, ble de inndelt i parti etter skiferdigheten, fordi de skulle få mest mulig nytte av skiinstruksjonen. Som regel ble det 3 skiparti og et akebrettparti … Siste dagen var det akebrettkonkurranse i temmelig bratt bakke. Deltakerne her var elever og avdelingspersonell. Om kvelden var det så premieutdeling. Deltakelsen i nesten hvert kurs var 100 %.»

Det viste seg at det fungerte godt å reise avdelingsvis, og at det var en fordel å ha med avdelingspersonellet, som kjente klientene og deres preferanser.

SKITURER TIL STAVANGER TURISTFORENINGS HYTTER

Foto: Vilhelm Feyling / Dalane Folkemuseum.

I 1976 gikk vinterturen til Stavanger Turistforenings hytte på Ådneram og Tjørhom Pensjonat. Dette var ikke første gang turen gikk dit.

Det var en stor gruppe som hadde avreise i -76. Hele 312 stykker reiste på skitur, der 68 av dem var betjening.

Gruppeinndeling ble som på andre turer gjort etter ferdighetsnivå på ski, med tilbud om aking og fotturer for de som ikke kunne bli med på skitur.

LANDSRENN I HOLMENKOLLEN

I 1988 ble det arrangert landsrenn på ski i Holmenkollen. Der deltok mer enn 200 psykisk utviklingshemmede, fra rundt 50 steder i Norge.

Deltakerne på Bakkebø tok en sølvmedalje, i tillegg til å få 4, 5 og 6 plass i heatene de deltok i. Turen ble sponset av Bærumsdamene og Lions Club Egersund.

Skiløpere i Holmenkollen. Foto: Bakkebø Nytt.

Tekstforfatter: Mona H. Aarsland (15.08.18)

  1. Bakkebø Nytt fra 1972: 15 ↩︎
  2. Bakkebø Nytt fra 1971: 11 ↩︎
  3. Bakkebø Nytt fra 1971: 11 ↩︎