BÆRUMSGÅRDEN

Bærumsgården ble til som resultat av Bærumsdamenes driftige arbeid for Bakkebø og stod ferdig i 1950.


1. Bygget
2. Dekor
3. Jubileumsfeiring i 1990


BYGGET

Det som foregikk på Bakkebø vakte oppsikt rundt om i Norge, blant annet fordi institusjonen i praksis var hjem for klienter fra alle landets kanter.

Heddy Astrup tente en gnist hos foreningen Bærumsdamene om å bygge en egen «Bærumsavdeling» på Bakkebø. Da avdelingen stod ferdig skulle Bærum få så mange institusjonsplasser på Bakkebø som huset rommet.

Edel Eriksrud og Lillemor Bruun med modellen av Bærumsgården. Foto: Bakkebø Nytt.

I etterkant av Astrups oppfordring besøkte Leiv Tveit, den 17. oktober 1949, foreningen i Bærum for å fortelle dem mer om Bakkebø. Allerede i den anledning fikk han overrakt en sjekk på de 10.000 første kronene som skulle gå til ny avdeling.

Snart hadde damene samlet inn de 102.500 kronene det skulle koste, og huset ble reist. Avdelingen fikk navn etter foreningen som hadde sponset den – Bærumsgården.

Fra juni til september 1949 kom ei gruppe fra organisasjonen Internasjonal Dugnad for å holde dugnadsleir for institusjonen. Som del av deres arbeide utførte de hele utgravingen av kjelleren der bygget skulle stå, og murte grunnmuren som fagfolk skulle bygge huset på. I tillegg fraktet de tømmeret på plass, og var der de trengtes i det videre arbeidet. Byggearbeidet ble ellers utført av T. Ognedal & Sønner.

Vase gitt i gave til avdelingen. Foto: Dalane Folkemuseum

Tanken var at avdelingen skulle bli hjem for en gruppe klienter som skulle overføres fra Solgården. Etter at avdelingen ble innviet, den 16. september 1950, ble den som tenkt hjem for 14 piker.

En del av soverommene i det nye bygget var enkeltrom. Der var ellers bad, vaskerom, en kombinert daglig- og spisestue, kjøkken, samt rom til «husmor».

I 1976 ble en ombygging av avdelingen ferdigstilt – for å pusse opp en da gammel avdeling og for å tilpasse den til nyere tankegang om adskilte soverom og færre klienter per avdeling.

Avdelingen har stadig vært brukt som bolig for psykisk utviklingshemmede utover 2000-tallet.

DEKOR

Dalane Folkemuseum har mottatt en utklippsbok fra Bærumsgården, som formidler avdelingens historie. Foto: Dalane Folkemuseum.

Et tsjekkoslovakisk ektepar besøkte Bakkebø mens Ryggjagården var under konstruksjon. De var fiolinister på konsertturne. Kvinnen, Kveta Mrazova Vanecek, var også malerinne og malte to store malerier som gave til institusjonen. Et av disse gikk til Bærumsgården – det var et maleri av Noahs ark på Araratfjellet, med dyrene på vei ut av arken.

JUBILEUMSFEIRING I 1990

I 1990 kom 13 av Bærumsdamene til Bakkebø for å feire 30-års jubileum for Solkroken og 40-års jubileum for Bærumsgården. Den store jubileumsdagen var søndag 16. september, men feiringen foregikk «tre dager til ende».

Damene ankom først huset ved Svanevatn, hvor de ble innkvartert. Der ble det grillfest på stranden, med rundt 40 deltakere. Noen av damene dro på handletur til byen med klientene fra Bærumsgården på lørdagen, etterfulgt av fotballkamp.

På lørdagskvelden var det stor fest i Heimen – med klienter og ansatte. Bestyrer Reidar Medby ønsket velkommen, og det ble holdt taler og delt ut gaver. Bakkebø kor stod for underholdningen.

På selve jubileumsdagen på søndagen var det samling på Bærumsgården og Solkroken. Lillemor Bruuns modell av Bærumsgården var satt frem på bordet, og det kom inn bløtkake med bygningen utført i marsipan. Det ble sunget og holdt taler. Bærumsgården fikk kroskap i jubileumsgave, og Solkroken fikk to bilder som noen av beboerne hadde valgt ut.

Bilder fra jubileumsfeiringen. Foto: Bakkebø Nytt.

Tekstforfatter: Mona H. Aarsland (18.07.18)