DANMARKSTUR I 1976

I et nummer av Bakkebø Nytt fra 1976 beskrives en Danmarkstur som ble gjennomført den sommeren.


«Tidlig på forsommeren fikk vi tilbud om å reise til Danmark på ferie, sammen med de av våre jenter som skulle være på Bakkebø i sommer. Dette skulle da være en ferieutveksling mellom beboere på Bakkebø og Breining. Breining er en institusjon som ligger 12 km fra Vejle i Sør-Jylland.

Vi tok med stor glede i mot tilbudet, og forberedelsene til turen begynte. Jentene var på reisebyrået og fikk brosjyrer og kart over Danmark. Reiserute og valg av overnattingssteder ble diskutert og opplagt. Jentene måtte fornye sin garderobe, og de var i bank for å veksle sine penger.

På selveste St. Hans dagen startet vi på vår Danmarkstur, og gleden og forventningene var store. Det var to jenter fra Rogalandsgården, 4 fra Solkroken, pluss 2 av betjeningen. Det var folkevognbussen «Den hvite svane», som var vårt framkomstmiddel. Turen med ferga over til Hirtshals foregikk i sommervarme, med blikkstille sjø. Tanken på sjøsyke lot vi fare, her var det bare å nyte det.

Fra Hjørring dreide vi vestover og kjørte nedover langs vestkysten av Jylland. Første natt var vi i Bedested og overnattet på den sjarmerende «Hvite Kro». Etter en god natts søvn, startet vi på vår siste etappe, målet for dagen var Breining.

På turen sørover ble det mange stopp, der var så mange ting som fanget vår oppmerksomhet, og måtte sees nøye på. Bl.a. var vi i et keramikkverksted, en dyrepark ble besøkt, og ikke å forglemme alle kaffekoppene som skulle nytes. Jo, livet var herlig.

I Breining fikk vi bo utenfor selve institusjonen, i et vanlig hus som institusjonen var eier av. Det var et herlig hus, med en praktfull hage omkring. De mannlige klientene, som til vanlig bodde der, var nå på Bakkebø på ferie.

Første kvelden ble vi invitert til fest i Vejle. Det var de vernede verksteders avslutningsfest før ferien. Vi hadde nær takket nei, for førsteinntrykkene var så mange og trettheten merket vi også. Men det ble til at vi kjørte av sted, og vi ble møtt med stor og hyggelig oppmerksomhet. Der var flott servering og mye moro ble det utover kvelden.

En dag var vi i et vernet verksted. Med stor interesse fikk vi følge med i arbeidet som ble utført. Lamper ble montert, klesklyper satt sammen, laken og dynetrekk ble sydd for levering til fabrikk, merkelapper for reisegods ble laget. Aktiviteten og arbeidsgleden så ut til å være på topp.

Dagene gikk så altfor fort, vi hadde så mange ønsker for dagene. Men med egen bil kan en rekke så mye. Badestranden «Hvite bjerge» ble besøkt flere ganger. Det var herlig å bade i frisk sjø, når gradestokken på land flere dager nærmet seg 30 grader. Å hvor vi koste oss.

Av programmet vårt er ellers kort å nevne tur til Legoland, gudstjeneste i Breining kirke, selskap på mannsavdeling, kveldssamvær i teltkirke, [og] omvisning på institusjonen. Vi var i Vejle, og Fredericia på spesielle handleturer, noe som var meget viktig for alle.

Forpleiningen i Breining kunne ikke vært bedre, det var som på det beste hotell. Betjeningen vi møtte visste ikke det beste de skulle gjøre for oss. Ved avreisen fra Breining var ønsket fra oss alle om gjentagelse av turen.

På tilbaketuren tok vi en annen vei enn da vi reiste nedover. Vi var på Himmelbjerget, men vi var skuffet over høyden. Spiste middag i Skive, og kjørte videre til Ålstrup hvor vi overnattet. Videre gikk turen til Ålborg og Hirtshals, for så å ta ferga til Arendal.

Seint om lørdagskvelden 3. juli kom vi tilbake til Bakkebø etter 10 dagers vellykket tur. Vi hadde alle gledet oss svært til Danmarksturen, men at den skulle bli så innholdsrik og festlig, var mer enn hva vi hadde våget å håpe på.»

Bakkebø Nytt nr. 1 fra 1976: 13-14


Tekstforfatter: Mona H. Aarsland (16.08.18)