SOMMERTUR TIL STAVANGER I 1955

I Bakkebø Nytt beskrives en av sommerturene til Stavanger i 1955, under overskriften «Glimt fra i sommer».


«Alle barna som ikke var hjemme på sommerferie hos sine foreldre, og som hadde sin ferie her, skulle få reise på en hel dags tur til Stavanger.

Vi startet onsdag den 24. august kl. 9,00 om morgenen med en av N.S.B. sine store busser som rommet 50 barn, og dessuten Bakkebø’s egen buss som tok 10 barn. 60 festkledde og glade barn satte kurs for den store stad Stavanger. Turen gikk over Bjerkreim-Ålgård til Sandnes hvor vi stanset for å hvile oss litt. Der var vi så heldige at vi parkerte bilene rett utenfor byens tivoli. Det viste seg å være en riktig fornuftig plass å parkere en slik dag. Vi kom nemlig i snakk med en hyggelig og elskverdig dame, som vi forsto måtte ha noe å gjøre med alt dette rare som et tivoli kan ha med seg. Vi fortalte hvem vi var, og hvilket ærend vi var ute i. På et vink satte hun alle mann ved tivoli i sving. Barna fikk komme inn og se, fikk prøve karusellen osv. De satte i gang gratis utlodning, hvor 4 av barna fikk en gevinst med seg hjem. En av tantene ble også tatt for elev, og hun fikk en ekstra gevinst fordi hun så så snill og god ut. Men hun sa ingen ting om at hun var tante, bare takket pent for den, og fikk skryt for det. Ellers fikk alle sammen sjokolade, og noen var mer frampå og fikk to ganger. Men høydepunktet var da de fikk se oppvisninger av «Dødsrytterne» på motorsykler. Det ble helt stilt i teltet, barna simpelthen holdt pusten under hele oppvisningen, og det var nok en stund barna sent vil glemme. Så sto det da igjen å takke for oss, og det gjorde barna ved å rope tre ganger tre hurra for tivoli og de gilde vertsfolkene der.

Så fortsatte vi turen til Stavanger, og neste stopp var Promenadekafeen. Der hadde vi ordnet i forveien med kaffe, kaker og deilige smørbrød, og det gikk selvfølgelig ned på høykant. Her takket også barna mønstergyldig for maten og fordi de fikk komme.

Så bar det ut på byen igjen og til bilene som ventet oss. Vi tok en tripp opp om Vålandstårnet, og barna fikk gå opp i tårnet og se Stavanger «fra luften». Her kom spørsmålene som erter fra en sekk. Barna ville vite hva det og det var, og vi forsøkte å svare [som] best vi kunne.

Så gikk turen videre til Sola flyplass, og her var vi også svært heldige. Leirsjefen lot oss få komme innenfor sperringene, og til sin store glede fikk barna komme inn i et av Bråtens store passasjerfly som tok om lag 60 passasjerer. De fikk også se når flere av flyene både startet og landet på flyplassen. Ja, her var det ikke godt å få med seg alle guttene fra denne mekaniske atmosfære. Men det gikk, og et godt lokkeagn var at alle sammen skulle få is, brus og kaker.

Så satte vi kursen hjemover, over Jæren til Bakkebø, og det gikk fint. Barna sang og humøret var på topp hele veien.

Kl. 5,00 var vi på Bakkebø igjen, og 60 glade og fornøyde barn steg ut av bilene etter en dag full av opplevelser og spørsmål.»

Bakkebø Nytt nr. 5 fra 1955: 4-5


Tekstforfatter: Mona H. Aarsland (16.08.18)