UTENLANDSREISER

Etter hvert som lokale ferietilbud ble godt etablerte, kom tanken om utenlandsreiser for klientene på Bakkebø. Dette fikk sin oppstart med turer til Sverige og Danmark, før turene gikk mot sydligere strøk.


MENY

1. Sverige og Danmark
2. Spania

Skildringer fra noen av turene kan leses her.


SVERIGE OG DANMARK

Destinasjonene for de første utenlandsturene var naturlig nok Norges nærmeste naboland – Sverige og Danmark. Dette var turer som kunne organiseres med buss eller ferje, fremfor mer kostbare flyturer.

Den aller første ferieturen utenlands ble arrangert sommeren 1963. Turen gikk til Danmark for 12 karer, som reiste med buss.  Med på pakkelasset var telt og campingutstyr, kokekar og kjøkkenutstyr. Tre ledere reiste sammen med klientene. Avreise var 19. august, og turen varte fra mandag til lørdag.

I Danmark besøkte gruppen Hirtshals, Aalborg, Velje og Herning. Der var de innom institusjoner (som De Kellerske Anstalter) og vernede verksteder, som hadde arbeidstilbud som lignet de på Bakkebø, med arbeidsstuer og gårdsdrift. Karene fikk dermed møte andre i samme type arbeid som dem selv. I tillegg besøkte gruppen turistdestinasjoner som Aalborg Zoo, et ørretklekkeri syd for Aalborg, tok turen til Himmelbjerget, Øm kloster, stedet hvor Kaj Munk ble skutt, og H.C. Andersens hus i Odense.

Bilder fra Danmarksturen i 1963. Foto: Bakkebø Nytt.

Påfølgende sommer ble det arrangert turer både til Danmark og Sverige, for gutter og jenter. Turen til Danmark var for 9 gutter og 9 jenter, mens turen til Sverige var for en gruppe på 14 klienter.

I 1965 ble det for tredje år på rad arrangert Danmarks-tur, fra 13. til 22. juni. Denne gangen var de reisende 21 gutter, sammen med tre ledere. Fire store telt, soveposer og campingkjøkken ble med på turen. De leide buss, i tillegg til at Bakkebøs stasjonsvogn ble tatt i  bruk. Igjen skulle det besøkes institusjoner og severdigheter. Senere samme sommer ble det tur for jenter til Danmark.

Tilsvarende turer ble en årviss tradisjon.

SPANIA

Etter å ha høstet positive erfaringer med turene i Skandinavia, kom tanken om å reise til sydligere strøk med klientene. Destinasjonen ble Spania, og den første «sydenturen» hadde avreise den 10. april i -73. De reiste til Solgården, et ferie- og helsesenter på Costa Blanca.

Solgården-senteret er fortsatt i drift som feriested for utviklingshemmede i 2018, med slagordet «Trygghet, trivsel og glede».

Til venstre: Klienter fra Aust-Agder paviljongen på tur i 1987. TIl høyre: Solgården. Foto: Bakkebø Nytt.

Tekstforfatter: Mona H. Aarsland (16.08.18)