BÆRUMSDAMENE

Også omtalt som «Bakkebøforeningen i Bærum»

Det var mange foreninger som gjennom årene kom med bidrag til Bakkebø. I 1946 ble det dannet en slik forening, av en gruppe kvinner i Moss, som skulle arbeide for åndssvakeomsorgen i Norge. Offisielt kalte de seg Bærums Sosiale Dameklubber, men de omtales vanligvis bare som Bærumsdamene, så også her på nettstedet.


1. Foreningen
2. Gaver og innsamlinger


FORENINGEN

Dameforeningen jobbet for Bakkebø helt fra institusjonens oppstart, og var fortsatt aktive ved nedleggelsen. Mangeårig formann var Randa Helgesen, senere etterfulgt av Bissa W. Larsen og Ebba Rønning.

Foreningen bestod i praksis av flere små klubber i Bærum, hver med 10-20 damer som medlemmer, der de møttes hos hverandre en gang i måneden. Da loddet de ut små ting og betalte inn 5 kroner hver, som skulle gå til videre arbeid i foreningen. Hver klubb hadde eget styre, som opererte under et hovedstyre.

Kaffekos på Bærumsgården med Bærumsdamene. Foto: Bakkebø Nytt.

Hver jul holdt Bærumsdamene julemesse i desember. Populære var også «thefester» arrangert av forskjellige klubber i løpet av året, som regel på en av deres «store restauranter», og aldri med mindre enn 150 gjester. Damene dekket og dekorerte bordene selv, samt stod for kaffe, snitter og kaker. Inngangssummen var på 5 kroner. Det ble holdt utlodning for å samle inn penger, i tillegg til at arrangementene inkluderte ulike former underholdning.

I 1990 var medlemstallet nede i rundt 30 damer. Da drev de ikke lenger nyrekruttering og nedleggelsen av institusjonen stod for døren. Likevel arbeidet damene som var igjen fortsatt for å støtte Bakkebø.

Bilder fra jubileumsfeiringen for Bærumsgården og Solkroken i 1990. Foto: Bakkebø Nytt.

Se en bildekavalkade og hør bærumsdame Ebba Rønning fortelle om foreningen – tilgjengeliggjort av Norsk Teknisk Museum her.

GAVER OG INNSAMLINGER

Bærumsdamene stod gjennom årene for en rekke betydelige gaver til Bakkebø. Den første kom under et år etter at foreningen ble dannet. Da hadde damene samlet inn 20.000 kroner. Summen ble overrakt Bakkebø på julaften i 1947.

Neste steg ble damenes arbeid for å opprette avdelingen Bærumsgården på Bakkebø. Når avdelingen stod ferdig skulle Bærum få så mange institusjonsplasser som huset rommet. Bygget ble innviet i 1950.

Bilder fra en av Bærumsdamenes mange messer. Foto: Bakkebø Nytt.

I 1954 hadde Bærumsdamene skaffet midler til ny arbeidsstue på Bakkebø, som ble kjent som Bærumsstua.

I 1959 kunne foreningen overrekke skjøtet til nok en ny avdeling – et tilbygg til Bærumsgården, som fikk navnet Solkroken. Dette var den tredje innvielsen på ni år – og damene hadde bygget på Bakkebø for rundt 350.000 kroner.

Da kalenderåret ble 1975 hadde Bærumsdamene totalt samlet inn nærmere en million kroner til Bakkebø.


Tekstforfatter: Mona H. Aarsland (14.08.18)