SOLKROKEN

Også omtalt som Bærumsgården II og Bærumsbygg III

I 1958 hadde foreningen Bærumsdamene samlet inn 100.000 kroner til et tilbygg på avdelingen Bærumsgården. Dette ble Solkroken, ferdigstilt i 1959.


1. Bygget
2. Jubileumsfeiring i 1990


BYGGET

Randa Helgesen, mangeårig formann for Bærumsdamene, åpner døren til det nye bygget. Foto: Bakkebø Nytt.

Den 16. september 1959 kom 33 gjester til Bakkebø.  Dette var Bærumsdamene, som kom for å overrekke skjøtet til et nytt bygg. Det var et tilbygg på Bærumsgården, som ville gi plass til 9 piker. De ble flyttet fra Midtstua.

Prost Gudtorm Kallhovd innviet det nye hjemmet, og nøkkelen til bygget, med et rødt filthjerte festet i rødt silkebånd, ble satt i døren.

Fra entreen i Solkroken kom man inn i en forstue med trapp til andre etasje. Til høyre lå en stor kombinert spise- og dagligstue. Det var også et lite tekjøkken med moderne utstyr, som elektrisk komfyr og redskaper i rustfritt stål. Fra forstuen gikk man inn til 3 enkeltrom og 2 dobbeltrom, i tillegg til bad, vaskerom og bøttekott. I andre etasje var 2 enkeltrom, pleiemors leilighet (med stue, tekjøkken og bad), samt kott tilhørende hver av beboerne.

Spisekrok med kjøkken til venstre. Stuen til høyre. Foto: Bakkebø Nytt.

I 1976 ble en ombygging av avdelingen ferdigstilt – for å pusse opp avdelingen og for å tilpasse den til nyere tankegang om adskilte soverom og færre klienter per avdeling.

JUBILEUMSFEIRING I 1990

I 1990 kom 13 av Bærumsdamene til Bakkebø for å feire 30-års jubileum for Solkroken og 40-års jubileum for Bærumsgården. Den store jubileumsdagen var søndag 16. september, men feiringen foregikk «tre dager til ende».

Stue i Solkroken. Foto: Bakkebø Nytt.

Damene ankom først huset ved Svanevatn, hvor de ble innkvartert. Der ble det grillfest på stranden, med rundt 40 deltakere. Noen av damene dro på handletur til byen med klientene fra Bærumsgården på lørdagen, etterfulgt av fotballkamp.

På lørdagskvelden var det stor fest i Heimen – med klienter og ansatte. Bestyrer Reidar Medby ønsket velkommen, og det ble holdt taler og delt ut gaver. Bakkebø kor stod for underholdningen.

På selve jubileumsdagen på søndagen var det samling på Bærumsgården og Solkroken. Lillemor Bruuns modell av Bærumsgården var satt frem på bordet, og det kom inn bløtkake med bygningen utført i marsipan. Det ble sunget og holdt taler. Bærumsgården fikk kroskap i jubileumsgave, og Solkroken fikk to bilder som noen av beboerne hadde valgt ut.


Tekstforfatter: Mona H. Aarsland (19.07.18)