I et nummer av Bakkebø Nytt får man et innblikk i livet i Heddy Astrups Hus, gjennom et tilbakeblikk fra julen 1965.


«Tenk nå monner det til jul igjen. Et år er snart gått siden sist, et år med små sorger og store og mange gleder. For her i Marka har vi mange gleder. Så store og voksne vi er kan vi nesten hoppe i taket bare ved tanken på julen og all den moro vi skal få, og vi blir nesten aldri skuffet.

Vi har hatt et fint år i Marka i 1965. Alle har vært friske og kjekke. Mange små og store begivenheter har vi hatt, gebursdager, spredt over hele året og ikke å forglemme konfirmasjon. Det var Bjørn, Gunnar og Rudolfs dag. Og selv om dagen helst var de tre konfirmanters, kunne vi andre glede oss med dem. Mange små minner fra vår egen konfirmasjon kom frem i dagen og ble kommentert. Og når det var gjester hos de tre, fikk vi også være med og vise rundt og fortelle om alt her i Marka, både om dyr, planter og blomster.

Ellers har det vært en travel tid i sommer. Masse bær å plukke, både jordbær, solbær, rips og bringebær. Ugresset måtte vi jo også holde … noenlunde borte, selv om ikke det er det arbeidet vi liker best. Men har vi vært veldig flinke, vanker det som regel en ekstra kopp kaffe hos pleiemor, og slik en uventet kaffekos oppveier nok noen timer i ugresset.

Turene våre setter også en ekstra spiss på sommeren. Vår tradisjonelle – ser det ut som – tur til speiderhytta i Bjørnalia ble også i år en fulltreffer.

Bærturen ble det ikke noe av i år da pleiemor hadde ferie i august. I stedet hadde vi en tur til Flekkefjord i september, og selv om ikke været var det aller beste, hadde vi en gild tur. Vi må alltid stoppe når vi kommer til et sted hvor vi kan få kjøpe grammofonplater. Så også i Flekkefjord. Det første vi gjorde var sammen med pleiemor å finne en platebutikk. Etterpå var vi på kafé og spiste middag. Verten der kunne trylle og fortalte flere morsomme historier for oss. Det fikk humøret på topp. Til takk måtte vi selvsagt synge for gjestene på kaféen, og det så ut som de likte det. Da vi tok på hjemturen, høljet regnet ned. Det gjorde ingenting, i bussen var humøret i orden og vi sang alle sangene vi har på repertoaret vårt.

Høsten i år har vært fin. Markens grøde har vi fått velberget i hus, både poteter, neper og kål. Etter at innhøstingen var ferdig, hadde vi nok en tur som pleiemor hadde lovt oss i flere år. Vi skulle få besøke hennes familie på Kverneland og få se oss om på landets største fabrikk for landbruksmaskiner. Og en kald, blank oktoberdag dro vi så avgårde med buss og en av Bakkebøs biler.

Første stopp var Bryne, hvor vi vår vane tro inntok en platebutikk. Der handlet vi plater i lange baner. Til Kverneland kom vi omkring middagstider, og der ventet pleiemors mor og søster oss med herlig kaffe, ferske rundstykker, nystekte vafler og jordbærsyltetøy. Spør om vi spiste! Oddvar takket for maten. Så sang og koset vi oss en stund der og gikk så til fabrikken som lå like ved. Der fikk vi se hvordan de laget ploger og andre landbruksmaskiner, og alle syntes det var spennende og interessant. Hjemturen tok vi over Ålgård hvor vi spiste en herlig middag med lapskaus og stikkelsbærgrøt med tykk fløte på.

Den store høytid som nærmer seg har allerede satt sitt preg på arbeidet her. Julerengjøringen er for det meste unnagjort, men julebaksten står for tur. Her er noen av oss med og baker, og alle er med når vi maler kakemennene. Dere kan tro det blir mange rare kakefjes å se!

Tilslutt vil vi alle her ønske våre kjære og alle våre gode venner alt godt med den hilsen vi alle kjenner så vel og som aldri blir for gammel: God jul og godt nytt år!»

Bakkebø Nytt nr. 3-4 fra 1965: 17-19


Tekstforfatter: Mona H. Aarsland (21.08.18)