KJØKKENET PÅ BAKKEBØ

I et nummer av Bakkebø Nytt fra 1956 får man et lite innblikk i kjøkkenvirksomheten på Bakkebø.


«Kjøkkenfolket er blitt en hel stab etterhvert. Kjøkkensjefen får stadig flere munner å mette, og hennes hjelpere får det stadig like travelt …

Å se kjøkkenet en halv time før all mat, for eksempel middagen skal ut, er en opplevelse. Man må helst være så liten som mulig for ikke å stå i veien da. Det er en anseelig mengde matkantiner – som de heter våre mattransportspann – som fylles og settes i rad og rekke for utlevering til alle de hus barna bor i.

For eksempel i dag, en tirsdag, var det et spann med poteter, et med snittebønnstuing, et spann med pølser, et med smeltet smør og et med suppe, hele fem spann til en avdeling. Hadde det vært dessert, ville det dessuten også vært et spann med saus eller melk til desserten. Og her er 7 forskjellige avdelinger, de største bor det 50-60 barn i. Appetitten er i orden hos våre barn, det går ca. en tønne bare poteter pr. middag, og her kokes og stelles mat til ca. 350 personer pr. dag. Fra kommende vår er det dessuten 60 nye barn og tilsvarende flere medarbeidere i Bakkebøfamilien.

Til nu har hvert eneste måltid vært velsmakende og rikelig, som om det var laget i et lite kjøkken i små porsjoner. Ære være kjøkkensjef og kjøkkenstab for det. Tenk dere de haugene som går med [av] smurt brød. Det er en veldig lettelse i arbeidet at vi har en maskin som skjærer og smører på 60 skiver brød i minuttet, det vil si 3600 skiver i timen, det.

Nu til jul er det bakt kaker, slik som mor gjør det hjemme, mange sorter. Store bokser står oppmarsjert til hver avdeling, bokser med alle de sortene et hvert godt hjem prøver å samle i bokser til jul. Det er ferdig rull, ferdig leverpostei, pølser og all mulig annen god julemat som står på programmet»

Bakkebø Nytt nr. 5-6 fra 1956: 8-9


Tekstforfatter: Mona H. Aarsland (20.08.18)