JULEFEIRING

Julehøytiden hadde sine faste rammer på Bakkebø – med gudstjeneste, julemat og juledekorasjoner. Julemat og julebakst kom fra institusjonens eget kjøkken.


MENY

1. Feiringen
2. Juledekorasjoner

Skildringer av julefeiring på Bakkebø kan leses her.


FEIRINGEN

Julaften startet med gudstjeneste i Bakkebø kirke, etter at kirken ble innviet i 1960. Deretter gikk klienter og ansatte til sine julepyntede avdelinger, og feiret med mat og gaver. I løpet av juleuken ble det arrangert juletrefester.

Den første adventskonserten i Bakkebø kirke ble arrangert 1. søndag i advent i 1960. Biskop Karl Marthinussen talte og Arbeiderkorpset stod for musikken, med operasanger Gunnar Sandvold som besøkende artist. Etter dette ble adventskonserten årlig tradisjon, med kjente sangere og musikere.

Lucia-tog inn i Festsalen. Foto: Torbjørn Bøe / Dalane Folkemuseum.

Rundt jul kom alltid tanteklubben fra Stavanger med byens Lucia-prosesjon, som hadde opptrinn i kirken. Etter kirkebesøket ble det arrangert fest for klientene i Festsalen, betalt av tanteklubben.

Etter at Stallkroa stod ferdig i -78, ble det årlig tradisjon med grøtkveld der.

JULEDEKORASJONER

Alle avdelinger ble pyntet til jul. Det ble også de ulike bruksbyggene. Julestjerner og julegleder ble dyrket frem i gartneriet på Bakkebø.

Et år ble det gitt en diger julenisse i gave fra Bærumsdamene, som ruvet større enn en voksen mann. Denne ble plassert ved inngangen til Administrasjonsbygget, og stod fra lille julaften til andre nyttårsdag.

Bestyrer Tveit med julenissen. Foto: Bakkebø Nytt.

Bakkebø fikk flere år de mekaniske juleutstillingene til O. Olsen & Co (fra Stavanger) i gave. Det samme gjaldt firmaets «julebord» (dekket bord), som ble loddet ut og der inntekten gikk til institusjonen.

Gavebordet som skulle loddes ut i 1959. Den gangen skulle pengene gå til inntekt for sykestue på Bakkebø. Foto: Bakkebø Nytt.

En periode hadde institusjonen en samling utefigurer som ble plassert rundt på institusjonsområdet når julen nærmet seg. Figurene var skåret ut av store plater og malt, og ble belyst med lyskastere. Det var dyrefigurer som elg, hare, rev og reinsdyr. Det var nissefigurer og ei grøtgryte. Det var figur av Snøhvit og de syv dvergene. Det var også et stort sentralt felt med Maria, Josef og Jesubarnet i stallen. Sistnevnte ble ikke satt opp før på julaften. Figurene var laget og malt av Annie Næss, originalt for å pryde Heddy Astrups hage på Ulleren, men gitt i gave til Bakkebø.


Tekstforfatter: Mona H. Aarsland (17.08.18)